БАРБАРА КЛЕМ.
СВЕТЛИНА И ТЪМНИНА. ФОТОГРАФИИ ОТ ГЕРМАНИЯ

 

Барбара Клем е една от най-изявените хроникьорки на съвременна Германия. Гостуващата изложба представя над 120 черно-бели фотографии в областта на политиката, културата и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия. Клем улавя уникални и често напрегнати моменти като едни от най-емблематичните кадри на нашето време: братската целувка между лидерите на СССР Леонид Брежнев и на ГДР Ерих Хонекер, съвременните германски политици Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, едни от най-известните личности от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и много други.

Ясен акцент в изложбата са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след Обединението. Снимките от падането на Берлинската стена и Обединението са драматична кулминация на този разказ, който започва в по-ранните ѝ снимки, а последиците от това събитие тя не спира да наблюдава отблизо до днес.

Включени са фотографии от всички сфери на обществения живот: от политиката, културата и икономиката, но също и снимки, които улавят противоречиви или всекидневни ситуации от социалната действителност, снимки от демонстрации, протести и живота на имигрантите, културни събития, масови прояви и градски пространства. И Барбара Клем всеки път успява да създаде портрети на хора в уникални, безценни моменти на непринуденост.

Обхващайки четиридесет години, творбите на Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и настоящето на една страна, разделена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографии са се превърнали в „икони на съвременната история“, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко поколения. Това е фотографско изкуство, което съчетава документалното и художественото по начин, който рядко се среща в германската журналистическа фотография. Барбара Клем добавя своя собствена гледна точка към привидната обективност на документалния жанр, следвайки художествените принципи на композиция в изображенията си.

По време на работата й в националния всекидневник в. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг снима за ресори изкуство, култура и политика. Фотографиите на Клем са много повече от репортажни снимки, които отразяват събитията от деня. Нейните творби ни пренасят в най-важните области на обществения живот във Федерална република Германия, Германската демократична република и в много други държави. Фотографиите на Барбара Клем са донякъде олицетворение на конкретна социална реалност. Нейното точно усещане за истинската същност и същественото в дадено събитие ѝ позволява да улови моменти, които разказват много повече от това, което се вижда на кадрите. Тези снимки са „кондензиран израз на едно действие“, както казва Клем, а оттам и синтезирана представа за историята.

Куратори: Урсула Целер и Матиас Флюге съвместно с Барбара Клем

***

ТУРОВЕ В ИЗЛОЖБАТА, водени от Жени Дечева

Събота, 30.09, 15:00–16:00 часа

Събота, 07.10, 15:00–16:00 часа

Събота, 14.10, 15:00–16:00 часа

* Участието в туровете е безплатно, заплаща се вход в галерията

ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „ИСТОРИЯ НА РЕПОРТАЖНАТА ФОТОГРАФИЯ“

Лектор: доц. Катерина Гаджева

Вторник, 03.10, 18:30 ч., Гьоте-институт България, голяма зала

„Барбара Клем. Светлина и тъмнина. Фотографии от Германия“ е изложба на ifa (Институт за външни отношения)  и се осъществява в партньорство с Гьоте-институт България и с подкрепата на Софийска градска художествена галерия.

 

 

 

Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд, Музей на модерното изкуство, Франкфурт на Майн, 1994

Анди Уорхол, Франкфурт на Майн, 1981

Йозеф Бойс, Берлин, 1982

Братска целувка между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, 30-годишнина на ГДР, Източен Берлин, 1979

Падането на Стената, Берлин, 10 ноември 1989

Изтегляне на последните руски войници, Берлин-Лихтенберг, 1994

Ангела Меркел, Рето Франсиони, Германска фондова борса, Франкфурт на Майн, 2008

Демонстрация, Франкфурт на Майн, 1975