ГЕНКО ГЕНКОВ. ОТВЪД ВИДИМОТО
100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА
14 юни – 12 ноември 2023

 

През 2006 г. Софийска градска художествена галерия представи Генко Генков с произведения, повечето от които създадени в периода 2002 до 2006 година. Това бе последната самостоятелна изложба на художника приживе.

Днес, седемнадесет години по-късно по повод 100 годишни от рождението му екипът на галерията подготви две изложби в залите си и във филиала –  галерия „ Дечко Узунов“. Експозициите в различните пространства дават възможност за среща с разнообразни аспекти от неговото творчество.

В залите на СГХГ настоящата ретроспективна изложба представя над сто творби на Генко Генков създадени в периода от 1949  до 2005г. Създал огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер и творби на хартия в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.

Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините  за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски –  понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, и не рядко меланхолични,  сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата, и с деликатни цветови съчетания .

По време на изложбата всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една допълнителна творба.

В галерия „Дечко Узунов“ експозицията „В търсене на образа“,  предлага среща със запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в областта на графиката – литография и офорт.

Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог на негови произведения. Това е първотоият опит за систематизиране на огромното творчество на автора. Двуезичният каталог се реализира с подкрепата на програма „Култура” при Столична община.

Изложбата се организира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Национален дарителски фонд „13 века България“, с медийното партньорство на БТА и със съдействието на държавни, общински и частни колекции от София и страната.

Творбите в изложбата от колекцията на Софийска градска художествена галерия са реставрирани с финансовата помощ на Национален дарителски фонд „13 века България“.

По повод юбилея ще бъде валидирана марка в блок, осъществена с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.

Екип:.

Куратори: Аделина Филева, Красимир Илиев, Наташа Ноева, асистент куратор : Ана Топалова

Дизайн на зали в СГХГ и „Дечко Узунов“ и рекламни материали: Надежда Олег Ляхова

Реставратори: Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова.

Край София,70х96 см, шперплат, РИМ- Кърджали

Композиция с фигура и кон -585х75 см.

Пейзаж II, 1977 маслени бои, платно, 77 х 110 см Софийска градска художествена галерия

Автопортрет, 2005 смесена техника, фазер, 55 х 46 см

Бояна, 1973 маслени бои, платно, 78 х 62 см Художествена галерия Димитър Добрович, Сливен