ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ
27 февруари - 2 май 2024 г.

 

„Основният проблем на евреите е, че те, ходейки по земята, все търсят земя. Може би този проблем стои някъде дълбоко и в моите работи. Струва ми се, че те много по-малко са свързани с конкретни места и много повече с броденето между тях, с пътешествието.“

 Греди Асса

„Пътувания“ е ретроспективна, юбилейна изложба на българския художник Греди Асса, който тази година навърши 70 години. Чрез метафората на “пътуването” тя представя основни моменти в развитието на художника с особен акцент върху приноса му за развитието на съвременното българско изкуство и мястото му в европейското и световно културно пространство. Греди Асса е значима фигура в българското изобразително изкуство, която е оказала осезаемо влияние върху процесите по обновяване на визуалния език през 80-те и 90-те години на миналия век. Художникът има над 80 самостоятелни изложби и повече от 100 участия в колективни прояви у нас и в чужбина.

В изложбата са показани повече от 140 произведения – маслена живопис, акварел и рисунка – от края на 70-те години на ХХ век досега, някои от които непоказвани пред публика. Включени са творби от ателието и личния фонд на Греди Асса, от галерии и музеи в страната и от частни колекционери.

Пътуващият художник е пейзажен художник – градски или природен. Греди Асса – още повече. За него, като пътешественик, еднакво важни са още интериорът, портретът, натюрмортът, музейният експонат или архитектурният детайл, които се превръщат в пейзажи. Греди Асса е художник на пейзажи – една романтична тенденция, дълбоко вкоренена в природата му на творец. Той пътува през и създава културни пейзажи – природни, градски, музейни, битови, – сътворени от културни и исторически наслагвания и взаимовръзки. В същото време тези наситени с минало срещи са първооткрития, винаги върху нов хоризонт, усвояване на нови територии – Велики географски открития в сферата на личното.

Мащабната мултимедия цели близко съпреживяване в творческия свят и личността на твореца. Изложбата е съпроводена с богато илюстрирано албумно издание с текстове на проф. д-р Чавдар Попов и Иво Милев. Залите на Софийска градска художествена галерия са преустроени изцяло според, създаден специално за изложбата, експозиционен дизайн.

Куратор на изложбата е Иво Милев с екип от Софийска градска художествена галерия. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Фондация “Лъчезар Цоцорков”, Аурубис – България, Дънди – Прешъс, Кауфланд – България, Уникредит Булбанк, Софарма, Главболгарстрой, АЕЦ Козлодуй, Пенсионен фонд “Доверие” и с медийното партньорство на БТА.

 

 

Остров, 2014 маслени бои, платно, 110 х 110 см

Kупол, 2015 маслени бои, платно, 110 х 110 см., частно притежание

Ангел, 2020 маслени бои, платно, 170 х 130 см

Облак, 1981 маслени бои, платно, 130 х 110 см

Гора, 2018 маслени бои, платно, 80 х 160 см

Исландия I, 2022 маслени бои, платно, 100 х 130 см