Завръщането на Лоте Михайлова
Срамежливата интимност
4 април – 14 май 2023

 

Екипът на ФотоФабрика се впуска в архива на една от най-значимите български фотографки от близкото минало – Лоте Михайлова. В каталога са подбрани над 90 кадри от личния архив на авторката, създадени в периода между 60-те и 80-те година на 20 век, 60 от които са включени в настоящата изложба. Всички те представят изключителното ѝ творчество. Творчество, което не е загубило актуалност до днес.

Обективът на Лоте Михайлова вижда обикновените всекидневни дейности по необикновен начин и ги запечатва майсторски. За нея Георги Лозанов в текста към каталога пише: „Лоте Михайлова налага женския поглед в българската фотография ………. не разказва и не обяснява, фотографиите ѝ са емоционално предизвикани в богата палитра от чувства“.

В рамките на изложбата са предвидени две съпътстващи събития:

  • 12 април, сряда, 18.30 ч., представяне на каталога „Завръщането на Лоте Михайлова“ с участието на Георги Лозанов и Стефан Иванов;
  • 19 април, сряда, 18:30 ч., лекция с дискусия, водена от Пламен Петров;

***

Лоте Михайлова e родена на 27 ноември 1925 г. в Перник. Работила е като фотограф във фото отдела на Столична община, в „Българска кинематография“, в Студия за игрални филми „Бояна“. Била е фотограф и фото редактор на редакция „Художествена фотография“ в отдел „Интерфото“ на Агенция София Прес.

Нейната фотография „Акт“ във II-рата Национална изложба по художествена фотография през 1963 г. е повод за сблъсък между новатори и консервативно настроеното жури, което първоначално отхвърля творбата. Все пак фотографията е допусната и получава златен медал. Освен него Лоте Михайлова има още над 40 отличия от национални и международни фотоизложби, сред които и две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 г.

 

В парка, 1977 г.

Майка и дете, 1967 г.

Нежност, 1977 г.

Оцеляване, 1977 г.

Сутрешен тоалет, 1971–1972 г.

Без название