НАРИЧАЙТЕ МЕ УША
Ретроспективна изложба на Станка Цонкова – Уша

 

За онези, които преживяват света през изкуството, няма начална и крайна точка на тяхното пътуване. Станка Цонкова – Уша започва с класическа черно-бяла фотография през 1974 г. и преминава всички възможни граници на тази медия. Нейната фотография е нейния поглед, нейните ръце потопени в процеса, нейното докосване на хартията, нейната игра с химията.

Творчеството ѝ е отражение на емоционални полети и болезнени падания, лутания, търсене на себе си и „взиране в лицата, зад които се крият приятелите“. Макар Уша да участва активно в художествения живот докъм 90-те години, тя често е била сама – твърде експериментална за фотографите и чужда на художниците. Нейният талант, обаче не е останал незабелязан и през 1986 г. е отличена с голямата награда на фестивала в Роаян, Франция, в раздел Salon International of the Research Photography, впоследствие – през 1989 г. е отличена с голямата награда на същия фестивал, а през 1990-та участва във Фото фестивала, Хюстън, САЩ.

В man’s world жените в изкуството плащат висока цена, особено когато животът избира вместо тях. И така, Уша се скрива от сцената задълго. Япония е островът на съзерцанието и смирението за Уша, където я отвежда приятелството ѝ с Ейко Хосое. По негова покана тя прави изложба в галерия Шадай в Политехническия университет на Токио. От това сътрудничество произлиза проектът „Прегръдка-Каменни Градини“ от 2003 г., вдъхновен от книгата на Хосое “Embrace”, от каменните пластики на Исаму Ногучи и японските дзен каменни градини. Проектът е отличен със стипендия на Японската фондация и показан на триеналето на изкуството Echigo Tsumary през 2006-та. Двайсет години след създаването му бе показан в изложбата „Вълна отнесе стъпка в пясъка“ в Топлоцентрала в София.

С изложбата „Наричайте ме Уша“, авторката споделя за пръв път с публиката нейното творчество през различните ѝ творчески етапи от последните 50 години, което не спира да вдъхновява и до днес.

Изложбата е осъществена от фондация „Изкуство – дела и документи“ по проект “Социалният живот на изкуството”, финансиран от НФК по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ и в партньорство със Софийската градска художествена галерия.

Куратор: Вера Млечевска

***

Предстоят и два гайд-тура в СГХГ към изложбата на следните дати:

– 21 януари, неделя от 14:30 ч.
– 11 февруари, неделя от 14:30 ч.

 

От серията "Моите сватби", ( с дядо ми), 1996, сребърна черно-бяла фотография, 42x60 cm.

Паднал ангел, 42x60cm, 1996, сребърна черно-бяла фотография

В памет на Родченко, 1989, колаж, фотография, 50x70cm

В памет на Родченко, 1989, колаж, фотография, 50x70cm

Големият взрив, 1996, сребърна черно-бяла фотография