ЯНАКИ МАНАСИЕВ. САМОТЕН И ВСТРАНИ
21. 11. 2023 – 11. 02. 2024 г.

 

Янаки Манасиев е сред ярките имена на българското изкуство от втората половина на XX век, но остава недостатъчно познат на публиката и особено на по-младото поколение. За краткия си жизнен път авторът създава внушително по обем, разнообразно и високостойностно творчество.

Изложбата „Самотен и встрани“ по повод 90 години от рождението на художника е най-мащабната, подготвяна досега, и предлага пълен обзор на творчеството на Янаки Манасиев, като представя както едни от най-емблематичните негови произведения, така и по-малко познати творби. Стремежът е да станат видими всички теми и сюжети, които художникът разработва, както и да се усети разнообразието на изразни средства, с които си служи. Сред своите съвременници Янаки Манасиев е имал авторитета на смел експериментатор и новатор, който вкарва нови сюжети и изразни средства в изкуството на 60-те и 70-те години на XX век, време, което се стреми да се отърси от догмата на соцреализма.

Изложбата разкрива именно това и същевременно показва и интимния свят на художника, останал встрани от оживения културен живот на България, за да се посвети на изкуството. Творчеството на Манасиев има диалектични черти: от експресивни, драматични и пластично мощни до нежни, хармонични и изтънчено поетични творби. Основното място в произведенията му е отредено на човека с цялата сложност на неговия духовен и емоционален свят. Жанровете, в които работи основно, са портрет и фигурална композиция и по-малко пейзажи. Наравно с живописта той твори активно и в графиката и създава много силни графични цикли. Главната роля в творбите на Манасиев заема жената с нейните сложни чувства и настроения, нежна външност и лирично изражение. Именно женските портрети са едни от най-отличителните творби на художника с изтънчена живопис и поетично излъчване.

Макар да си отива само на 45 г., Манасиев оставя ярка следа в българското изкуство и повлиява на много български художници както със смелата си артистична позиция, така и с преподавателската си дейност във Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ в периода 1970–1978 г.

В експозицията са включени над 70 живописни творби, 20 графики и част от рисунките на художника, разкриващи процеса на работа.

В изложбата са представени произведения от: Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Градска художествена галерия – Пловдив, Национална галерия, Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ – Плевен, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Къща-музей „Янаки Манасиев“, с. Божица, и частни колекции.

 

Експозицията ще бъде съпътствана от двуезичен каталог, представящ пълното творчество на Янаки Манасиев.

Екип на изложбата:

Куратори: Аделина Филева, Галина Димитрова-Димова, Мила Старейшинска-Ангелова

Дизайн: Надежда Олег Ляхова

Реставратори: Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова

 

 

„Размисъл I“, началото на 60-те години на ХХ в. маслени бои върху хартия Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище

Фигура на диван (с шапка), 1976 литография, 4/10 Къща-музей „Янаки Манасиев”, с. Божица

„Епилог – 1876 г.“, 1976 темпера, хартия върху фазер Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново

Автопортрет с шапка, 60-те години на ХХ в. молив върху хартия колекция Иво Димитров

„Портрет“ (Весела Кинчева)“ 1978 акрил върху фазер Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен

„Моите родители“ (Следобедно слънце), 1973 маслени бои върху платно Софийска градска художествена галерия

Момиче в розово, 1975 маслени бои върху платно Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол

„Портрет на С.“ (Стефка Чолова), 1976 маслени бои върху платно Софийска градска художествена галерия

„Музика“, 1972 маслени бои върху дъска Софийска градска художествена галерия

„Компания“, 1964 акварел върху хартия Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище

„Намеса в „Разговор“ на Матис“, 1975 акварел върху хартия Национална галерия

„Раздяла“, от цикъла „Мемориал 23 г.“, средата на 70-те години на ХХ в. литография Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново

„Автопортрет I“, средата на 60-те години на ХХ в. маслени бои върху картон Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище