АКЦИЯ: СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО - ВОДОПАД

Целта на „Акция: Съвременно изкуство” е попълване на фонда на СГХГ „Съвременно изкуство и фотография” и стимулиране на най-новите тенденции в българското изкуство. Екипът на галерията е убеден, че задачата на музея е да следи, избира и съхранява най-доброто не само от миналата, но и от настоящата история на изкуството. Тази функция в нашите условия се засилва още повече от липсата на Музей на съвременното изкуство. Вече 20 години няколко поколения художници работят в областта на новите изразни форми, но тяхната продукция не намира място в музейните колекции. Този обезпокоителен факт ни накара да пристъпим по-активно към опазването на това изкуство.

След изложбите на Надежда Олег Ляхова и Боряна Драгоева през изминалата година, сега СГХГ показва дарението на художника Сашо Стоицов. Инсталацията „Водопад” включва пластики от макетен картон, рисунки, живопис, отпечатък.

Сашо Стоицов (р. 1952) е едно от най-известните и интересни имена в историята на съвременното българско изкуство. Започнал кариерата си като живописец, той е сред първите художници, които реагират на променените условия от края на 80-те години на 20-ти век. Творбите му от този период остават в класиката на българския авангард. Той е сред малцината, чиито изяви свързваме с понятието соц-арт.

От 1998 г. Сашо Стоицов живее и работи в Ню Йорк. След няколкогодишна пауза художникът направи бляскаво завръщане в родината си – най-напред с изложбата „Природно” в Националната художествена галерия през 2004г., а после и с изложбата „Водопад” (показана за пръв път в галерия „Солерс” през 2005 г.).

Във „Водопад” идеята на Сашо Стоицов е да създаде минималистичен образ на природата и по специфичен, ненатрапчив, но изразителен начин да внуши на зрителя усещане за първичност, сила и неподправеност.