ВИЕНА - АРХИТЕКТУРА СЪХРАНЕНИЕ И ОБНОВЛЕНИЕ НА ГРАДА - СЪСТОЯНИЕТО НА НЕЩАТА III

Повече от 140 архитекти и творци са проектирали около 140-те сгради, представени в изложбата. Реализираните (или започнатите) през последните четири години строежи отразяват най-важните тенденции в съвременната виенска архитектура, както и начина за съхранение и обновяване ценното наследство на града в областта на строителството.
В повечето случаи изложбата противопоставя един на друг два обекта по дадена тема. С това се цели обхващането на цялата палитра от различни архитектурни стилове. Противоречието, заложено в тези двойки експонати, създава в съзнанието на наблюдателя впечатление за развитието на виенската архитектура на границата между двете столетия. А това е много повече от елементарния сбор на отделните строителни обекти в изложбата.
Примерите за съхранение и развитие на града се намират в така наречените »пресечни точки на време и пространство»/ предградията по времето на индустриализацията/. Тези примери демонстрират и видовете дейности при обновлението, съхранението и оформянето на града, а именнно саниране, ревитализиране, нови функции за промишлени сгради, затваряне на незастроени пространства между сгради, надстрояване на покриви и др. Представени са и основните инструменти за съхраняването на града като защитени зони, саниране на каре от сгради, консервиране на стари градски части.