ГАЛЕРИЯ НА 6-ТЕ

Екипът на Софийска градска художествена галерия представя своята последна изложба за 2019 г. – „Галерия на 6-те.” Тя се посвещава на 120 годишнината от рождението на Дечко Узунов.
Разказът ни връща в първите месеци на далечната 1927 г., когато на улица Търговска № 2 е създадено ново художествено пространство. Никола Танев е творецът, който инициира основаването на галерията. Идеята му се заражда, след като в края на 1926 г. той представя своя изложба в Букурещ. Художникът остава силно впечатлен от пространството и условията, които са му предоставени там и решава, че може да се създаде нещо подобно и у нас. За осъществяването на това начинание, се обръща към своите приятели Борис Денев, Иван Лазаров, Иван Пенков, Сирак Скитник и Дечко Узунов. Шестимата творци се обединяват и още през февруари 1927 г. е представена първата обща изложба в „Галерия на 6-те”. Новото художествено пространство в столицата, дава възможност да се реализират проекти, както в областта на изящното, така и в областта на приложното изкуство. Още през първата година от създаването на галерията е организирана и една от малкото, към онзи момент, графични изложби в страната. В нея се включват автори, като Петър Морозов, Борис Денев, Анна Крамер-Бехар, Михаел Рос, Васил Стоилов, Васил Захариев, Атанас Михов, Александър Мутафов, Добри Добрев и др. Галерията е и мястото, където много от авторите се представят самостоятелно. Сред художниците, показали свои лични изложби са: Борис Георгиев, Жорж Папазов, Бенчо Обрешков, Коста Самаров, Петър Дачев, Ари Калъчев и Никола Танев. Въпреки интересните проекти, които се реализират в „Галерия на 6-те”, тя просъществува, като художествен център само няколко години.
През спомените на Никола Танев и статии от периодични печат е направен опит за своеобразен кратък разказ за създаването на новото пространство и как се е случило това. А подбраният художествен материал включва творби на шестимата основатели от първата половина на ХХ в. Сред избраните произведения са: „Портрет на Виолета Йонова” на Денев, „Падналия другар” на Лазаров, „На чешмата” на Пенков, „Пейзаж” на Скитник, „Карловски двор” на Танев и не на последно място „Портрет на Иван Тутев” на Узунов. В експозицията са включени произведения от колекциите на художествените галерии в Пловдив, Карлово, Русе, Стара Загора, Художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик, Художествена галерия „Елена Карамихайлов” – Шумен, СГХГ, Съюз на българските художници и частни колекции.

Карловски двор, 40-те години на ХХ в.
Художествена галерия – Русе

Портрет на Иван Тутев, 1922
Софийска градска художествена галерия

На чешмата, 1925
Художествена галерия – Стара Загора

Портрет на Виолета Йонова, 1923
Съюз на българските художници

Почиваща селянка, 1937
Софийска градска художествена галерия

Пейзаж снегове, 30-те години на ХХ в.
Софийска градска художествена галерия