СЛЕД 11 СЕПТЕМВРИ: ОБРАЗИ ОТ КОТА НУЛА

Изложбата “След 11 септември: образи от Кота Нула” на фотографа Джоел Майеровиц, документира опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център след 11 септември 2001. Ограден и класифициран като местопрестъпление, районът е затворен за всички фотографи, освен оскъдната информация за активистите в охраняваното заграждение, станал известен като “забранения град”. Това, което се случва на Кота Нула (Ground Zero) през месеците след трагедията, остава строго пазена тайна, но един фотограф заснема всичко – Джоел Майеровиц. Той е единственият, извоювал безпрепятствен достъп до мястото. Снимките му описват трансформацията от пълно опустошение до реконструкцията на основите. Кадрите, които той заснема, са основата на голям национален архив The World Trade Center Archive, който е част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк (Museum of the City of NY).
Джоел Майеровиц е определен като един от най-влиятелните улични (стрийт) фотографи и основоположник на Новата цветна фотография. Добрият уличен фотограф трябва да притежава две основни качества: търпението да чака непредвидените моменти и умението да ги хваща с натискането на спусъка. Майеровиц има и двете, независимо дали снима черно-бяло или в цвят, и бързо става виртуоз в занаята. През 60-те и 70-те години цветната фотография не се приема сериозно и няма място в света на изкуството, където преобладават черно-белите изображения. Работата на няколко пионери, сред които и Джоел Майеровиц, играе важна роля в промяната на това отношение. Като един от основателите на новата цветна фотография, той оставя сериозно влияние върху по-младото поколение и е двукратен носител на наградата Guggenheim Fellow, получава също отличията National Endowment for the Arts и National Endowment for the Humanities awards, медал на Кралското фотографско общество, Deutscher Fotobuchpreis, както и наградата на Leica – Hall of Fame Award.
Джоел Майеровиц има над тридесет издадени книги и над 350 самостоятелни и групови изложби в музеи и галерии по целия свят: NRW-Форум в Дюселдорф (2014), Музея на изкуствата в Маями (2011), Музея на американското изкуство Уитни в Ню Йорк (2004), Музея за модерно изкуство в Сан Франциско (1981), Музея на Stedelijk в Амстердам (1980) и Музея за модерно изкуство в Ню Йорк – МоМА (1968). Фотографиите му са част от големи публични колекции, включително Музея за модерно изкуство, Ню Йорк; Метрополитен музей на изкуствата, Ню Йорк; и Музея на американското изкуство Уитни, Ню Йорк.
Изложбата на Джоел Майеровиц е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява от фондация МУСИЗ, в партньорство с Посолството на САЩ, СГХГ и с благодарност към студио Joel Meyerowitz, галерия Howard Greenberg, Ню Йорк, и галерия Polka, Париж.
Цена на билета за възрастни – 8 лева; За учащи и пенсионери – 4 лева.

Iron Workers

Welder Wounded by Exploded Bullets

WTC South Tower

The Twin Towers

Iron Workers

Welder Wounded by Exploded Bullets

The Twin Towers