МЕДАЛИ И МЕТАЛИ

Идеята за съвместна изложба се ражда до известна степен случайно, продиктувана от творчески разговори и работа след завършване на магистърска степен по метал в Националната художествена академия. Художничките решават, че едно съвместно представяне на двама автори би било предизвикателство, както и експеримент с намирането на обща концепция и подчертаването на сходства и различия. Така се стига до идеята за „Медали и метали” – един интересен поглед във вътрешния свят на авторките, изразен чрез многоликия метал.

Художничките са заинтригувани от контраста, който се получава при съпоставянето на летия месингов медал и фабрикуваните форми на стоманата, и други нетрадиционни материали. Интересно е и асоциативното преминаване на една форма в друга, взаимното им подкрепяне, независимо от коренната разлика.

Анастасия Андреева представя серии от лети медали, една от които „Реална нереалност” деконсртуира обема на известен софийски паметник по нерелаен начин. Тя показва и новите си конструирани стоманени пластики с оптични детайли.

Надя Грийн показва лети медали, в контраст с други материали и по-големи формати.