НИТО БЯЛ КУБ, НИТО ЧЕРНА КУТИЯ

Институтът за съвременно изкуство – София е основан през юни 1995 г. Той е частна, неправителствена организация, асоциация на куратори, художници и теоретици. Посветена е на изучаването, разбирането, представянето и практикуването на визуалните изкуства от края на 20-ти и началото на 21-ви век. Целта й е да възстанови и даде възможност за бъдещо развитие на открития диалог между културите и художествените сцени. Историята на ИСИ-София се корени в професионалните взаимоотношения между приятели, които след 1989г. споделят общи идеи за променената динамика и облик на изкуството.

Целите на ИСИ-София са фокусирани върху развитието на съвременната художествена сцена в България във връзка със световната. Конкретните задачи са свързани със задълбочаването и активизирането на отношенията с международната художествена сцена – чрез двупосочен и взаимен обмен на художници, куратори и критици, на проекти и др., не само, за да се “изнесе” вашият/нашият дом навън, но и да се внесе “светът” обратно вкъщи.

Спектърът на активностите на ИСИ-София обхваща международни и местни изложби, публикации, конференции, семинари, образователни програми, лекции и др.

Настоящата изложба е първото голямо представяне заедно на художниците-членове на ИСИ-София: Лъчезар Бояджиев, Мариела Гемишева, Правдолюб Иванов, Иван Мудов (съвместно със Сибин Василев), Кирил Прашков, Калин Серапионов, Недко Солаков. Куратори са: Яра Бубнова и Мария Василева. Ще бъдат включени стари творби (предимно неизвестни у нас, които показват участието на художниците в по-глобален контекст), както и специално създадени за изложбата.

Изложбата цели да представи на българската публика не само отделни автори и конкретни творби, но и цялостната концепция на работата на института.