ЯПОНСКО ГРАФИЧНО ДРУЖЕСТВО В СГХГ

Изложбата в СГХГ включва по две произведения от 49 творци. В това отношение тя е най-мащабното представяне на съвременна японска графика в България, съответно на Японското графично дружество.

От началото на 2000 г. контактите между японските и българските графици придобиват целенасочен характер. В основата на този проект е приятелството и професионалното сътрудничество между проф. Акира Куросаки и проф. Румен Скорчев, което датира още от 1981 г. С участието на галерия „Леседра” и нейния директор Георги Колев са подготвени изложбите „Съвременна графика от Япония и България”, (НГЧИ, 2001 г.) и „Съвременна българска
и японска графика” (Киото и Токио, 2003 г.).

Японското графично дружество е най-голямата организация от такъв тип в своята страна и партньор с международен авторитет. Тя е създадена през 1931 г. Днес в нея членуват 187 творци, а 181 са асоциираните членове. В ежегодните им изложби наред с постиженията на съвременната японска графика се дава възможност за изява на млади таланти, поощряват се и се популяризират нови техники и изразни средства.

Акира Куросаки е роден през 1937 г. в Талиен, Манджурия. Завършва факултета по дизайн на Технологическия институт в Киото през 1962 г. Вдъхновен от стила Укио-е, започва да прави гравюри на дърво около 1967 г. Получава наградата на Министерството на образованието от Седмото международно биенале на графиката в Токио през 1970 г. Участва в много изложби в Япония и чужбина и става носител на редица най-високи отличия във Флоренция, Сеул, Норвегия, Сан Франциско, Бхарат, Кайро, Портланд, Маастрихт и др. През 1983 г. получава Първа награда от Второто международно биенале на графиката във Варна.

Професор, ръководител на Графичния отдел в Университета Киото Сейка и член на борда на Японската графична асоциация. Автор е на книгите: “Съвременната гравюра на дърво”, “Гравюрата на дърво”, “Работа върху хартия”, “История на графиката”.