ИЗЛОЖБА ЕВГЕНИЯ ВОДЕНИЧАРОВА
01 ноември - 3 декември 2023 г.

 

Предстоящата изложба в Софийска градска художествена галерия на Евгения Воденичарова или Гената, както я наричат нейните близки, съвпада с ретроспективната изложба на нейния приятел Генко Генков. Техните две противоположни съдби – тази на нестихващата широка популярност и на скритото, познато на минимален кръг от почитатели творчество ще се срещнат в залите на СГХГ.

Уникален и напълно различен е почеркът на Евгения Воденичарова –  неочакван, експресивен и мощен, едновременно с това и странно деликатен, нетипичен за 70-те г. на миналия век. Това е  времето през което са създадени повечето от нейните творби. Рисува предимно портрети, пейзажи и натюрморти. Най-често срещаното мнение за нея е, че това не е български творец.

Евгения Воденичарова се учи да рисува през 60-те и началото на 70-те години, времето предшестващо идеологическата агония на каноните на социалистическия реализъм, която започва в края на 70-те и трае до средата на 80-те години. Тогава клишетата все по-смело биват атакувани от отделни художници, но тези проявления на „упадъчното”, разчетени като „западно влияние”, безапелационно се наказват. Избира тема за дипломна си работа „Корида“, няколко пъти отхвърлена, защото е очевидно „еретична“ във времето на трудово-борческите сюжети. Единствено застъпничеството на нейния професор Ненко Балкански  й позволява да се дипломира. Корида е тема на другостта, на непреживяната, но бленувана среща с истината, с истинската среща между живота и смъртта.

Евгения Воденичарова преподава в казанлъшката художествена гимназия, прави най-често портрети на своите колеги. Участва в изложба на преподавателите от гимназията през 1986 г. и две от нейните картини, Корида и Портрет на Димитър Воденичаров, са откупени от ХГ Стара Загора. Едва в преломната 1989 г. галерията в Града на розите, придобива два натюрморта, а четири години по-късно и един експериментален пейзаж.

До 2010 г. повечето от творбите й не са показвани. Малко по-късно една картина от серията Корида участва в изложбата „Хайку пространства” в галерия Кръг+, а след това нейни творби са представяни в проекта „10х5х3” в галерия „Шипка“ 6 и предизвикват изненада сред специалисти и ценители.

В предстоящата изложба в Софийска градска художествена галерия ще бъдат показани около 70 произведения – живопис и рисунки.

Екип:

Куратор: Красимир Илиев

Дизайн рекламни материали: Светла Георгиева

Реставратори: Илинка Чергарова, Светлана Христова, Милан Михайлович

 

Корида, 1073, маслени бои върху платно

Еленче, братче, ок.1972, маслени бои върху платно

Натюрморт с градински цветя, 70-те години, маслени бои върху платно,

3. Митето /Димитър Воденичаров/, 70-те години , маслени бои върху зебло

4. Дамски портрет, 70-те години, маслени боивърху платно